Parcours

Het Parcours van de Zeemijlenloop Delfzijl

Het parcours van de Zeemijlenloop brengt u langs enkele mooie plekken van Delfzijl, zoals de haven, de zeedijk en het centrum van Delfzijl. De start (en finish) zijn op de atletiekbaan op sportpark Centrum te Delfzijl. Een uitgebreide beschrijving van het parcours van de Zeemijlenloop Delfzijl vindt u hieronder.

1 en 2

Vanaf de atletiekbaan loopt u richting de wijk Over de Gracht. Over de Gracht is een vooroorlogse wijk van Delfzijl. Duidelijk is de architectuur van de Amsterdamse school herkenbaar. Opvallend is verder dat alle straten in deze wijk de naam dragen van oude ‘zeehelden’ als Jan van Galen, Piet Hein, Marcus Busch en Maarten Tromp. De verwijzing naar oude tijden is dan ook volop aanwezig. U loopt door de Cornelis Houtmanstraat. Een straat die alles in zich heeft om zich te ontpoppen tot een straat met veel publiek en sfeer!

3 en 4

Aan het eind van de Cornelis Houtmanstaat slaat u rechtsaf de Rijksweg op, gelegen naast het Damsterdiep. Aan het einde van de Rijksweg slaat u linksaf. Op deze kruising staat een standbeeld van Maigret. Maigret is een fictieve detectiveserie die bedacht is door de Belgische schrijver Georges Simenon (1903-1989). Georges Simenon is geboren in Luik. Simenon heeft tijdens zijn leven Delfzijl aangedaan en tijdens dit verblijf is Maigret ontstaan. Bij toeval en door het noodlot is Simenon in Delfzijl terechtgekomen. In september 1929 lag hij met zijn schip ‘Ostrogoth’ in de Duitse havenplaats Emden, waar zijn schip werd doorzocht door de Duitse politie. Als we teruggaan in de tijd en voorstelling maken van de situatie in Europa, was het een spannende tijd. De eerste wereldoorlog was een kleine tien jaren geleden geëindigd en Duitsland was door het verdrag van Versailles vernederd. Hierdoor was de verhouding tussen Duitsland en Frankrijk erg gespannen. Kortom: geen ideale omstandigheid voor een Belgische schrijver die ook nog Franstalig was om onderworpen te worden aan een huiszoeking. Tijdens de huiszoeking vond de Duitse politie een typemachine en aantekeningen. De verdenking van spionage was dan ook snel gemaakt, zodat het voor Simenon zaak was om zo spoedig mogelijk Duitsland te verlaten en koers te zetten naar de dichtstbijzijnde neutrale Nederlandse haven. Dat was Delfzijl. Doordat hij een lek in zijn schip ontdekte moest zijn schip waterdicht worden gemaakt. Omdat de werkzaamheden langer duren dan voorzien, laat Simenon een oude volgelopen schuit leegpompen en neemt daar zijn intrek. Op deze boot schrijft hij de eerste reeks uit de Maigretserie (Maigret en de onbekende wreker). Spoedig volgden meer delen, waaronder ‘Maigret in Holland’. Diverse locaties die Simenon in het laatstgenoemde boek beschrijft bestaan nog steeds, zoals het treinstation, het café Noord-Ooster (nu Hotel boven Groningen), het Damsterdiep waar zijn schip lag en nu het Maigretbeeldje staat en het vroegere gemeentehuis aan de Marktstraat. Langs enkele van deze plekken loopt u in de voetsporen van Maigret.

5 en 6

Via een brug bereikt u de wijk Doklanden. Een nieuwbouwwijk gelegen tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal. Vanuit de Doklanden loopt u door de Farmsummerhaven. Alweer een feit dat moderne en oude tijden prima met elkaar samengaan. De nieuwe wijk de Doklanden met de historische haven van Farmsum en aan de andere kant van de kade weer moderne nieuwbouw. Op een van de panden aan de kade is te zien dat vroeger een stoomlijndienst bestond tussen Delfzijl en Groningen. Waar is dat nog te vinden? De aanwezigheid van verschillende boten maken het plaatje compleet. Vervolgens gaat men over de brug aan de Duurswoldlaan. De sluizen van Delfzijl zijn hier herkenbaar. Deze sluizen zorgen ervoor dat het achterland van Delfzijl droge voeten houdt. Met veel geluk bent u getuige van het fascinerende watergeweld. Even verderop maakt u kennis met de nieuwe zeevaartschool van het Noorderpoortcollege. Dit gebouw past prima in de omgeving en zal een van de kenmerkende gebouwen van Delfzijl worden.

7 en 8

Nadat u de nieuwe zeevaartschool bent gepasseerd gaat u linksaf naar de Oosterveldweg. Via deze weg bereikt u het havengebied. Delfzijl in beweging is het motto van de Zeemijlenloop. Nergens is dit meer van toepassing dan in de haven van Delfzijl. Door de jaren heeft deze haven een enorme metamorfose doorstaan, zodat heden en verleden elkaar kruisen. De Havenkade was nog niet zo heel lang geleden de locatie waar grote schepen met hout en containers werden gelost. Tegenwoordig is dit deel van de haven een jachthaven, waar de pleziervaart haar intrek heeft genomen. Ook entertainment als de Evenementenhal en horecagelegenheden als Hotel/Restaurant de Boegschroef hebben zich op de Havenkade gevestigd. De zojuist genoemde bedrijven hebben inmiddels hun stempel op Delfzijl en haar regio gedrukt. Ook vinden grote feesten als Delfsail en de Pinksterfeesten geheel of gedeeltelijk op de Handelskade plaats. Op de Havenkade kunt u verderop de dokken van scheepsbouwer Koninklijke Niestern Sander BV zien liggen. Regelmatig worden hier schepen afgebouwd. Tegenwoordig vinden deze bevrachtingen plaats op de Handelskade en de Balkenhaven, waar enkele nieuwe loodsen van onder andere de bedrijven Koninklijke Wagenborg en Wijnne & Barends gebouwd zijn. U loopt via de Handelskade achter deze loodsen langs. Ook het gebouw van Groningen Seaports aan het Baaisterhoofd is een nieuw gebouw dat kenmerkend is voor de moderne haven van Delfzijl. Ook hier loopt u langs! Aan de zijkant van het gebouw ziet u de zee liggen en kunt u, bij goed weer, in de verte Duitsland zien. Ook een gezonde zeewind zal niet ontbreken!

9

Hierna vervolgt u uw weg richting het centrum van Delfzijl. Uniek in Delfzijl zijn de dijkcoupures en de waterpoortjes. U vindt ze aan het begin en einde van de haven en aan de Markstraat en de Oude Schans. Deze waterkeringen zorgen ervoor dat Delfzijl en omstreken bevrijdt blijven het water. Voor het waterpoortje aan de Marktstraat is tevens een monument voor de havenarbeiders te zien.

10

Vervolgens komt u aan bij de Buitensingel en loopt u even later langs het gemeentehuis van Delfzijl. Delfzijl is van oorsprong een vestingsstadje. Dit is nog goed zichtbaar als u over de Buitensingel loopt. De structuur van de gracht verraadt haar historie. Verder vindt u in het centrum nog vele straatnamen die naar dit verleden verwijzen, zoals de Oude Schans en het Commandementsplein.

Helaas is mede door de strategische ligging van Delfzijl niet veel meer over van de oorspronkelijke gebouwen. Door de beschietingen tijdens de Franse tijd en de tweede wereldoorlog zijn weinig gebouwen nog van voor deze tijd. Een van de gebouwen die het wel heeft overleefd is het oude gemeentehuis aan de Oude Schans en is gebouwd in 1899. U herkent dit gebouw aan de witte kleur. Via de Koningin Julianalaan loopt u weer richting de atletiekbaan voor de finish of voor de 2e ronde.

Parcours Recreantenloop, Wedstrijdloop en Bedrijvenloop:

 • Start op de atletiekbaan aan de Burgemeester Boeremalaan
 • Linksaf, Burgemeester Boeremalaan;
 • Linksaf, Prins Bernhardlaan;
 • Rechtdoor, Cornelis Houtmanstraat;
 • Rechtsaf, Rijksweg;
 • Linksaf, Midscheeps;
 • Eemskanaal Noordzijde;
 • Rechtsaf, Nieuweweg;
 • Linksaf, Oosterveldweg;
 • Rechtsaf, Havenkade;
 • Rechtsaf, Handelskade Oost (om het gebouw van Groningen Seaports heen);
 • De weg vervolgen over het Baaisterhoofd;
 • Onderaan de dijk rechtdoor; De Vennen;
 • Linksaf, De Vennen;
 • Havenstraat;
 • Marktstraat;
 • Oude Schans;
 • Rechtsaf, Buitensingel;
 • Linksaf, Koningin Julianalaan;
 • Atletiekbaan op via de Koningin Julianalaan.

Zeemijlenloop Delfzijl

Welkom op de website van de Zeemijlenloop Delfzijl. Een uniek hardloopevenement in Delfzijl op zondag 28 oktober 2018 georganiseerd door Atletiekvereniging Fivelstreek.

Contact

Organisatie

Laatste Tweet

Volg ons