Kidsrun Zeemijlenloop krijgt eigen gezicht

De Zeemijlenloop Delfzijl is door zijn bijzondere afstanden van drie en zes zeemijlen al een apart loopevenement, maar op zondag 27 oktober komt er nog een afwijkende afstand bij: de één zeemijl voor kinderen. Die Kidsrun wordt een rondje van ongeveer 1,8 kilometer.

De Zeemijlenloop heeft de afgelopen zeven jaar een gestage groei doorgemaakt en zag het deelnemersaantal de laatste paar jaar stabiliseren op rond de 1200, 1300 lopers. De stijging in het aantal deelnemers loopt bij de kinderen wat achter. „We denken dat daar nog wel een flinke groei te behalen is,” vertelt commissielid Marjan van de Meij.

Rondje door het park

„Alleen, de kidsrun leek toch te veel op een veredelde Scholierenloop Delfzijl, die we als AV Fivelstreek ook organiseren. Het ging voor de kinderen weer om rondjes rennen op de baan. Op zich leuk, maar de Zeemijlenloop is natuurlijk een hardloopevenement op de weg. We hebben er twee jaar over nagedacht hoe we dat ook voor de kinderen mogelijk konden maken. Dat is een mooi rondje door het park geworden, voor leerlingen van ongeveer groep 3 tot en met 8 van de basisschool. Die starten allemaal tegelijk om half één, maar het klassement is over twee groepen verdeeld, ongeveer van 6 tot en 9 jaar en 9 tot 12 jaar. Om discussie over leeftijden te voorkomen, werken we met geboortejaren.”

KNAU

Van der Meij denkt dat het een succes kan worden. „We hebben in eerste instantie natuurlijk wel bij de KNAU geïnformeerd of zo’n afstand wel verantwoord is voor kinderen van die leeftijd. Bij dergelijke afstanden komt het al wat meer op looptechniek aan. Het mooiste zou zijn als de kinderen er echt een beetje voor gaan trainen. We hopen op deze manier onderscheidend te zijn. In het Noorden heb je voor kinderen weinig van dit soort afstanden. Bij de Zuidlaardermarktloop, een paar weken voor de Zeemijlenloop, hebben ze een afstand van 2,2 kilometer en daar staan elk jaar 400 kinderen aan de start. We rekenen er in ieder geval op een behoorlijke stijging in het aantal deelnemers te bewerkstelligen. Je moet als organisatie af en toe vernieuwen om het evenement uitdagend te houden.”

Grotere afstand

De allerkleinsten, de peuters en de kleuters, blijven overigens wel op de baan, om 400 of 800 meter rennen. „Maar die gaan ook een iets grotere afstand afleggen,” zegt Van der Meij. „Het wordt voor de kinderen al met al wat meer bijzonder.”

De prijsuitreiking van de kinderlopen is rond de klok van 13.00 uur. „Dat biedt de ouders ruimschoots de mogelijkheid om ook zelf mee te doen aan de Zeemijlenloop. Het is voor een deel toch een familie-evenement.”

Medaille ontwerpen

Net als de twee voorgaande edities worden schoolkinderen uitgenodigd om mee te doen aan de ontwerpwedstrijd voor de medailles. Dat levert weer een opvallende, mooie medaille voor de deelnemers op. Het winnende ontwerp wordt in eigen beheer met 3d-printers gemaakt.

Inschrijving al van start

Van der Meij wijst erop dat de inschrijving ook voor de Kidsrun al via de website www.zeemijlenloopdelfzijl.nl van start is gegaan. „Het blijft voor ons ook spannend of het allemaal aan zal slaan. De kinderen moeten wel verder rennen. Het kan eigenlijk niet anders dan dat ze dat leuk gaan vinden. Inschrijven kan overigens ook nog op de dag zelf.”

Bram Noordhuis