Zeemijlenloop korter met finish in het centrum

DELFZIJL De negende editie van de Zeemijlenloop Delfzijl gaat helemaal over de kop. De route wordt op zondag 25 oktober korter, van zes zeemijlen naar vier zeemijlen, en de finish is in het centrum. De start is nog wel op de atletiekbaan. Het wordt een loop over slechts één ronde. Tenminste, als het allemaal door kan gaan, wat betreft de maatregelen rondom het inperken van de verspreiding van het coronavirus.
„We hopen echt dat het doorgaat,” zegt voorzitter Janna Sieburgh van de organiserende commissie van AV Fivelstreek. „We willen in ieder geval alles op de plank hebben liggen, op een manier alsof het doorgaat. Het is aan de overheid en de atletiekunie of dat ook echt gaat gebeuren.”

 

 

Verzin een plan

Die plank wordt dus heel anders gevuld. „We waren sowieso al van plan om de loop om te gooien,” vertelt Sieburgh. „Die discussie hebben we al in januari gevoerd. Dat heeft er alles mee te maken dat het handjevol vrijwilligers dat we bij de voorbereiding ter beschikking hebben niet in balans is met alle taken die uitgevoerd moeten worden. Het was voor ons dus een kwestie van: verzin een plan. Door voor een route van A naar B te kiezen is het organisatorisch makkelijker te behappen. Bovendien leek ons een finish in het prachtig opgeknapte centrum ook wel op zijn plaats. De finishboog komt aan het eind van de strandloper in de Schoolstraat, vlak voor Molen Adam.”

 

 

Gouden greep

De coronacrisis bracht het besluit tot verandering in een stroomversnelling, constateert Sieburgh. „Het bleek ineens een gouden greep. De deelnemers moeten bij de start op de atletiekbaan eerst driekwart ronde afleggen, waardoor je voor het verlaten van de baan al een ‘verdunning’ hebt in het veld. We beogen het verder heel sober neer te zetten. Door te kiezen voor vier zeemijlen, terwijl je al veel lopen in de regio over vier mijlen ziet, blijft het een beetje een eigenwijze loop. Nét even anders. Dat mag wel, vinden wij. De route gaat door het bos van Tuikwerderrak, langs de Rijksweg, door de haven, om Groningen Seaports richting de finish. De helft van het parcours bestaat uit fietspaden. Dat is dus redelijk coronaproof. Het voordeel van deze route is ook dat er geen echte wijken in zitten, waarvoor het verkeer lang moet worden afgesloten. Het wordt back to basic. Alleen de wedstrijd- en recreantenloop en de bedrijvenloop gaan door. Al het andere nu even niet. We gaan ook het regionale karakter wat duidelijker neerzetten. Zo komt er ook geen Duitse pagina op de website. We willen inspelen op alle mogelijke coronamaatregelen die we kunnen treffen.”

„Vlak bij de finish komt een tent bij de Centrumkerk, het onderkomen van hoofdsponsor Brandsma en De Jong van de bedrijvenloop. De zijflappen van deze afterparty-zone kunnen allemaal omhoog. Daar is ook over nagedacht.”

 

 

Loopcircuit Noord-Nederland

 

Voor de loop zelf is Univé de nieuwe hoofdsponsor. “Daar zijn we heel blij mee. We zijn nu ook aangesloten bij het Loopcircuit Noord-Nederland, met onder andere de Bommen Berendloop in Groningen. Als het allemaal lukt, zijn wij de eerste loop van dat circuit die echt doorgaat. Ik denk ook dat iedereen blij is als het weer mag.”
De keuze voor het centrum als finish is ook een gebaar naar de middenstand van Delfzijl, waaruit veel sponsors komen. „We brengen de loop naar het centrum. Veel ondernemers zijn enthousiast, al hebben we er begrip voor dat sommigen qua sponsoring een jaartje overslaan.”
De starttijd van de Zeemijlenloop wordt vroeg in de middag. „We kunnen iets eerder beginnen, omdat er geen Kidsrun is. Niemand kan zeggen of het doorgaat, dus we gooien de inschrijving ook pas op 1 september open. Tot die tijd zit Nederland op slot wat dit soort evenementen betreft. Inschrijven kan overigens alleen online, er is geen na-inschrijving. Zeer waarschijnlijk gaan we de startnummers opsturen. Dan voorkom je dat mensen dicht op elkaar in de rij komen te staan.”

 

 

Nieuwe brug

 

Sieburgh hoopt dat het volgend jaar weer helemaal los kan gaan. „Dan is het immers feest, dan bestaan we tien jaar. We maken er in 2021 een echt hardloopevenement van. En vanzelfsprekend gaat de route over de nieuwe brug naar het strand. Dan komen alle onderdelen, zoals de wandeling, er ook weer bij. En wat is er nu mooier dan een Kidsrun die om de kerk gaat.”

De iets oudere kinderen helpen dit jaar al mee met enkele taken. „We hebben een echt leuk contact met het Noorderpoort. Die hebben er onder leiding van docente Dineke Kok, niet geheel toevallig lid van AV Fivestreek, een projectje van gemaakt om de medailles te ontwerpen. Ze maken ook een 360 graden-film van de route die op de website te zien is.”

Bram Noordhuis