Zeemijlenloop steunt stichting Matchis

Stichting Matchis is het Nederlandse centrum voor stamceldonoren en zorgt dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Het is erg belangrijk dat veel mensen stamceldonor worden. Zij zoeken gezonde donoren in de leeftijdsgroep 18-50 jaar. Stamcellen doneer je in de meeste gevallen via bloed. Hiermee kun je een leven redden. Lees meer over hoe je donor kunt worden op www.matchis.nl
-----

Word stamceldonor
Voor patiënten met een vorm van bloedkanker zoals leukemie die een stamceltransplantatie moeten ondergaan betekent een passende donor een laatste kans op leven. Helaas kunnen we niet voor iedere patiënt een perfecte match vinden. Ben jij gezond en tussen de 18 en 50 jaar dan kun jij die match zijn, door je aan te melden als stamceldonor. Dit kan via onze website www.matchis.nl 

Stamcellen geef je bij leven. De kans dat je een match bent met een patiënt en daadwerkelijk stamcellen doneert is heel klein. We hebben dus een hele grote groep potentiële donoren nodig! We hebben meer stamceldonoren nodig, maar dit kost geld het werven en typeren van een donor kost ons circa 50 euro per donor. Voor deze gelden zijn we deels afhankelijk van donateurs.

Hoe doneer je stamcellen?

De eerste stap is je aanmelden, we nemen wangslijmvlies af, dat wordt getypeerd af en daarmee kom je (anoniem) in een databank, pas als er een match is met een patiënt vragen we je om je stamcellen te doneren. 

Bloed: In de meeste gevallen worden stamcellen uit het bloed gehaald door hemaferese. Je moet een medicijn toedienen om stamcellen in je bloedbaan te krijgen. Dat kan een grieperig gevoel en spierpijn veroorzaken en je kunt wat moe zijn.

Beenmerg: stamcellen kunnen ook direct uit het beenmerg worden gehaald, door puncties uit de achterrand van het bekken. Dit gebeurt onder gehele narcose, daar voel je dus niets van. De dagen erna kun je een beurs gevoel hebben in je onderrug en je kunt je enige tijd wat vermoeid voelen. 

Voor beide vormen van stamcelafname moet je een dag naar het ziekenhuis. De risico’s van stamceldonatie zijn zeer klein.Zeemijlenloop Delfzijl

Welkom op de website van de Zeemijlenloop Delfzijl. Een uniek hardloopevenement in Delfzijl op zondag 28 oktober 2018 georganiseerd door Atletiekvereniging Fivelstreek.

Contact

Organisatie

Laatste Tweet

Volg ons